Ho’oponopono, iets goeds in gang zetten

door | jul 23, 2022 | Blog

Hoe is het weerbricht van jouw vakantieadres? Schijnt de zon of hangt er een laag wolken die het licht van de zon blokkeren? En hoe is weer in jouw hoofd/lijf? Hangen daar ook wolken?

De wolken in jouw hoofd/lijf staan als metafoor voor de informatie die we in onszelf blijven herhalen. Als we de wolken oplossen door de informatie te wissen, breekt het licht van de zon weer door. We staan dan weer open voor inspiratie. Ho’oponopono is een eeuwenoud probleemoplossend ritueel uit Hawaï dat je kan toepassen om de laaghangende wolken te verdrijven. 

Wat is Ho’oponopono?

Ho’oponopono (ho-o-pono-pono) betekent letterlijk “goed goed doen” of “iets goeds in gang zetten”. Het is een eenvoudige manier om weer naar eenheid, naar innerlijke vrede en naar harmonie terug te keren. Je hebt er geen goeroes bij nodig, je hoeft er geen pijn voor te lijden, je hoeft zelfs niet te begrijpen hoe het werkt. 

Hoe voer je het ritueel uit?

Het is een eenvoudig proces in vier stappen waarmee je leert jezelf en anderen onvoorwaardelijk te vergeven, lief te hebben en vervolgens beter te doen. Het is alsof je de harde schijf van je computer zou formatteren. Je wist gewoon alle gegevens die je leven langzaam en lastig maken. 

Telkens als iets je stoort, wanneer iets op je zenuwen werkt, wanneer je je het liefst zou omdraaien en weglopen en vooral wanneer iemand bij je op “de rode knop” drukt, zeg dan in gedachten de vier wonderzinnen:

Ik hou van je.

Dank je wel.

Het spijt me.

Vergeef me, alsjeblieft.

Maak er een ritueel van om dagelijks met vergeving aan de slag te gaan. De muziek in deze playlist kan helpen:

Ik wens je een stralende zomer!

Liefs, Enid

Wanneer je dit leest en je vindt het waardevol, deel het dan in je netwerk of op Social Media om te laten zien dat je het waardeert. Dat zou ik super fijn vinden. Je zorgt dan niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen! Wil je graag eens sparren of hulp om te vertragen? Laat het me weten via info@coachenid.nl en ik neem contact met je op.

Bron: Ho’oponopono, Het Hawaïaanse vergevingsritueel, Ulrich Emil Duprée (2015)