“Als je het eind wilt weten kijk dan naar het begin

door | jun 2, 2020 | Blog

In 5 stappen naar je doel

#watwelkan… deel 5

Hoe was het om ervoor te kiezen antwoord te geven op de vraag: “Hoe kom ik er rond voor uit wat ik wil bereiken?”. Welke ervaringen heb je opgedaan en welke geleerde lessen? Het kan heel goed zijn dat je dat nu niet meer precies weet terwijl elke geleerde les een succes is. In deze #watwelkan… hoe plan je de weg naar je doel. Plannen is misschien niet het goede woord. Pas de volgende bewezen routine dagelijks toe en je kans op succes groeit enorm.

De routine bestaat uit de stappen:

  1. Definieer je uitdaging
  2. Verhelder je missie
  3. Stel huidige toestand vast
  4. Bepaal je doeltoestand
  5. Benoem obstakels

Stap 1 – definieer uitdaging

Even herhalen: je uitdaging is waar je naar toe wilt over nu en 9-12 maanden. Wat inspireert en motiveert je. Spreek hem hardop uit! Check #watwelkan deel 2 voor meer informatie.

Stap 2 – verhelder je missie

Een doel dat gekoppeld is aan je missie (hogere doel) wordt voor jou een echt relevante uitdaging. Wat maakt dat je doel zo belangrijk voor mij is? Kijk ook even terug in #watwelkan deel 2 als je dit nog niet zo makkelijk vindt.  

Stap 3 – stel huidige toestand vast

Een aantal indicatoren geven aan of je straks jouw uitdaging gehaald hebt. Welke indicatoren zijn dat voor jou? Harde zoals kilometers, uren, kilo’s, aantal keer ed. Of harte (Y) indicatoren die meer te maken hebben met de waarden die je belangrijk of dingen die je voelt. Voor mijzelf is een harde indicator op dit moment het aantal keer beweging/ meditatie per week. Een harte indicator is de waardering die ik geef aan de verbinding die ik ervaar met mijzelf en anderen. Bij stap 3 bepaal je steeds de waarden die je geeft aan elke indicator. Dit bepaalt hoe je huidige toestand is ten opzichte van je doel.

Stap 4 – bepaal je doeltoestand

Als je gedurende de komende 2-4 weken je focus op één indicator zet. Één knop waaraan je gaat draaien. Welke is dat dan en welke kleine verandering verwacht je dat er in de waardering van deze indicator over een aantal weken gebeurt is? Wat is je doeltoestand voor deze indicator over een paar weken?

Stap 5 – benoem obstakels.

Dit zijn alle problemen, belemmeringen, onbekendheden ed. die je ziet staan op de weg naar je doel. Schrijf ze allemaal maar op en dan wel aan de hand van de “hoe-vraag”. Dus bijvoorbeeld: “Hoe zorg ik ervoor dat …? Door deze vraagstelling te formuleren kom je direct in beweging om met het obstakel ook echt aan de slag te gaan. Kies het obstakel wat het meest relevant is om aan te werken. Wat is je eerste kleine actie die je de komende dag of dagen kan uitvoeren? Wat verwacht je van deze actie?

Ritme van succes

Doorloop dagelijks bovenstaande stappen en creëer een ritme van succes. Experimenteer en ervaar in kleine stappen. Elke ervaring, elke geleerde les is een succes! Noteer daarom bij elke uitgevoerde actie wat je geleerde les is. Noteer ze echt allemaal of je verwachting nu wel of niet uitgekomen is.

En blijf je bewust naar welke stemmetjes je luistert. Jij zit zelf aan het stuur van je eigen levensbus. En die bus is veel makkelijker om te besturen van binnenuit. Daar neem je het stuur in handen. En met dat stuur zorg je ervoor dat de wielen die kant in gaan die jij wilt. Toch echt veel handiger dan dat je elke keer uitstapt om de wielen de goede kant op te zetten. Blijf je eigen stuur dus in handen houden. In balans zorg je er dan voor dat je om de obstakels en over de hobbels heen komt. Hoe fijn. En weet dat je hulp mag vragen daar waar je er zelf even niet uitkomt. Stuur me een berichtje via info@coachenid.nl en ik neem contact met je op!

Wanneer je dit leest en je vindt het waardevol, deel het dan in je netwerk of op Social Media om te laten zien dat je het waardeert. Dat zou ik super fijn vinden. Je zorgt dan niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen!

Liefs, Enid